Perspectivele unei noi crize economice în România

Florian Libocor, economist șef al BRD, își exprimă neîncrederea în reducerea deficitului bugetar. El consideră că obiectivul guvernului de a scădea deficitul sub 3% în 7 ani este îndoielnic. Libocor estimează că România ar putea intra în criză economică în anii 2028-2029.

„Mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani pentru reducerea deficitului”, a spus el. Acesta a adăugat că, după opt ani de creștere economică, criza ar putea reveni. Ultima contracție economică a avut loc în 2020. Libocor a menționat că dimensiunea contracției va rămâne de văzut.

În momentul declanșării crizei, PIB-ul va reflecta realitatea economică. Acesta va arăta ce se produce efectiv în economie. Libocor subliniază că PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. „Este eronat să crezi că o țară se dezvoltă doar pentru că PIB-ul crește”, afirmă economistul.

România este un exemplu clar că PIB-ul nu indică dezvoltarea reală. „Am crescut fără să ne dezvoltăm”, spune el. Libocor folosește infrastructura ca exemplu de lipsă de dezvoltare.

Din 1989, statul nu a reușit să colecteze taxe de mai mult de 33% din PIB. Aceasta este valabil indiferent de tipul de guvernare. Problema principală a Fiscului este probabil la colectare, nu la nivelul TVA.

Estimările arată un deficit de aproximativ 8% din PIB în 2024. Această situație sugerează că statul nu va putea ajusta deficitul sub 3% în următorii 7 ani. Libocor adaugă că scăderea inflației în mod permanent este de asemenea improbabilă. Aceasta este valabil atât la nivel european, cât și în România.

Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.