Gutuile: Deliciul toamnei afectat de o boală

Toamna aduce cele mai parfumate fructe: gutuile. Din păcate, gutuile românești devin tot mai rare. Livezile au fost afectate de o boală care a redus drastic producția.

Conform statisticilor, anul trecut am recoltat de 25 de ori mai puține fructe decât în anul precedent. În acest context, pe tarabe au apărut gutuile din Turcia sau Grecia. Un pom de gutui afectat de această boală arată trist.

Boala este provocată de o bacterie agresivă. Această parte maronie indică un fruct afectat. Din aproximativ 5.000 de gutui dintr-o livadă turcească, trei sferturi au fost afectate de bacteria Erwinia amylovora.

În urmă cu trei ani, sute de tone de fructe erau exportate în Ungaria, Germania și Franța, dar și pe piața internă. Acum, producția a scăzut considerabil. Anul trecut, producția a fost de 40 de tone la hectar. Anul acesta, suntem afectați cu mult mai mult, cu peste jumătate.

Această livadă din Bălăceanu, județul Buzău, se întinde pe 11 hectare. Din cauza CCT și a bolii, fructele sunt mici, iar multe s-au stricat în pom. Acesta este un pom terminat. Trebuie eliminate toate crengile.

Boala provoacă pierderi mari de producție. Odată instalată, poate distruge pomul în trei luni de la infecție. Bacteria este greu de combătut. Din cauza acestei boli, interesul pentru această cultură a scăzut foarte mult.

Investițiile pentru o livadă sunt mari. În anii 3-4 de la plantare, livada începe să se usuce. În piețe, un kilogram de gutui românești costă aproximativ 10-12 lei. Totuși, nu sunt la fel de arătoase ca cele importate.

Consumatorii le cumpără doar pentru murături. Fabrica care produce gemuri și compoturi aduc gutui din afară. În România, din lipsa gutuilor autohtone, suntem nevoiți să le importăm. Turcia și Polonia sunt principalii noștri furnizori.

Conform Institutului Național de Statistică, producția de gutui a fost de 5 tone anul trecut, comparativ cu 126 de tone în 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.