CCR declară neconstituţionale articole din Legea nr. 50/1991 privind autorizaţiile de construire și desființare
Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale articole din Legea nr. 50/1991. Aceste articole reglementează cine poate ataca autorizațiile de construire și suspendarea lucrărilor. Judecătorii au hotărât că doar prefectul poate ataca în instanță autorizațiile emise ilegal. De asemenea, au constatat că nu se poate suspenda lucrul automat când autorizația este atacată în instanță. Legea actuală prevede că suspendarea lucrărilor se face doar dacă prefectul cere acest lucru.
În data de joi, CCR a decis că două articole din Legea nr. 50/1991 sunt neconstituționale. Aceste articole se referă la atacarea autorizațiilor și suspendarea lucrărilor efectuate pe baza unor autorizații ilegale.
Judecătorii au acceptat excepția de neconstituționalitate și au considerat că art.12 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 este neconstituțional. Acest articol stipulează că doar prefectul poate solicita anularea autorizațiilor de construire sau desființare emise ilegal.
CCR a afirmat că această reglementare restrânge dreptul la acțiune al persoanelor afectate. Conform Constituției, orice persoană vătămată de un act administrativ poate solicita ajutorul justiției. Articolul 12 alin.(1) încalcă acest drept al cetățenilor.
Totodată, CCR a declarat neconstituțional și alineatul 2 din același articol. Acesta stipulează că lucrările se suspendă doar dacă prefectul cere acest lucru. În prezent, legea nu oferă o soluție automată pentru suspendarea lucrărilor în cazul în care autorizația este contestată în instanță.
CCR a explicat că această reglementare contravine Constituției. Articolul 123 alin.(5) garantează dreptul prefectului de a solicita suspendarea lucrărilor, fără a depinde de o cerere suplimentară.