Tăierile ilegale din Parcul IOR

Pădurea din Parcul IOR, redusă la un spațiu gol

Aproape toți copacii de pe cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR au fost tăiați fără aviz. În urmă cu doi ani, zona era o pădure densă, dar acum rămâne aproape goală. De la începutul lunii noiembrie, peste 100 de arbori au fost tăiați ilegal, conform autorităților municipale.
La fața locului, mai sunt doar circa 30 de copaci în picioare, incluzând platanul de pe aleea centrală. Vineri, drujbele continuau să taie alți arbori, inclusiv exemplare vechi și sănătoase.
Primăria Capitalei a raportat tăierea a 17 arbori doar până la prânz. Poliția Locală a aplicat amenzi de 100 de lei/copac, reducându-le la 25 de lei pentru plata rapidă. Locuitorii din zonă semnalează continuu distrugerea, dar măsurile rămân insuficiente.

Tăieri efectuate fără mandat legal

Ana Maria Ciceală, fost consilier general USR, declară că tăierile sunt ilegale. Proprietarul terenului, Maria Cocoru, a murit, iar mandatarii nu mai au drepturi legale de a acționa. Persoanele care taie copacii pretind în mod abuziv că reprezintă interesele defunctului. Conform legii, un contract de mandat devine nul la decesul persoanei pe care o reprezintă. Totuși, tăierile se fac sub privirile Poliției Locale și chiar ale directorului general.

Reacția autorităților și comunității

Locuitorii au documentat masacrul ecologic prin filmări postate pe rețelele sociale. Primarul Nicușor Dan afirmă că legea actuală limitează capacitatea de intervenție pe proprietăți private. Primăria poate doar să aplice amenzi, deși acestea sunt derizorii și nu descurajează tăierile. După decopertarea terenului, autoritățile intenționează să dea amenzi mai mari, de 20.000 lei/mp. Anul trecut, primăria a amendat proprietarul cu 35 milioane de euro, dar cazul e în proces.

Situația actuală a terenului

În 2021, zona avea sute de arbori sănătoși, dar defrișările masive au schimbat complet peisajul. În 2023, au fost distruși sute de arbori, iar peste 25 de incendii au afectat zona. Inventarierea din 2022 indică faptul că, din 922 de copaci, 582 erau deja considerați uscați. În prezent, mai sunt doar 60 de arbori viabili pe cele 12 hectare retrocedate.

HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.