Curtea Constituțională a cerut renumărarea voturilor și a amânat decizia privind anularea rezultatului
CCR a cerut renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia privind anularea rezultatului a fost amânată până vineri. Diferența dintre Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD) a fost de 2.740 de voturi. Dacă alegerile vor fi anulate, se va relua primul tur.
Decizia CCR privind renumărarea
CCR a decis, cu unanimitate, renumărarea tuturor buletinelor de vot. Decizia vizează voturile valabil exprimate și cele nule din primul tur.
Renumărarea include toate secțiile de votare pentru alegerile din 24 noiembrie 2024. Biroul Electoral Central (BEC) va transmite rezultatele renumărării către CCR. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 29 noiembrie, ora 14:00.
CCR a respins cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian Constantin Popescu. Cererea a fost considerată tardivă. În dosarul privind validarea rezultatului alegerilor, termenul a fost, de asemenea, stabilit pentru 29 noiembrie.
Reacții și posibile consecințe
Cristi Danileț a explicat că o modificare a numărului de voturi poate duce la reluarea primului tur. Acesta a subliniat că nu este posibilă continuarea turului doi cu alți candidați.
Judecătorii CCR au amânat discuțiile pe cererea de anulare a alegerilor depusă de Cristian Terheș. Soluționarea cererii este necesară înaintea validării rezultatului primului tur.

Situația actuală și cererea de renumărar
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al doilea, depășindu-l pe Marcel Ciolacu cu 2.740 de voturi. Candidatul independent Călin Georgescu a ocupat primul loc în primul tur.
Cristian Terheș, europarlamentar și candidat la alegerile prezidențiale, a cerut renumărarea voturilor. Acesta a invocat corecturi în secții care au diminuat voturile lui Ludovic Orban.
BEC are de procesat 9,4 milioane de voturi, ceea ce ar putea cauza întârzieri. Potrivit G4Media, o amânare suplimentară este posibilă.
Context și prevederi legale
Legea prevede că CCR poate anula alegerile doar în caz de fraudă care afectează rezultatele. Judecătorii pot solicita documente suplimentare de la alte instituții. Acest fapt ar putea amâna din nou luarea unei decizii.
Cristian Terheș a obținut 1,04% din voturi în primul tur, fiind susținut de Partidul Național Conservator Român.
Știrea inițială
Curtea Constituțională a început joi dezbaterea asupra validării rezultatelor și cererilor de anulare a primului tur. Cererile au fost depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș.
Cererea lui Popescu a fost respinsă din motive formale. În cazul lui Terheș, există suspiciuni legate de corecturile voturilor lui Ludovic Orban.
Vom reveni cu actualizări.