Într-o declarație de presă recentă, deputata Raisa Enachi a adresat o problemă stringentă care afectează infrastructura României: starea de degradare avansată a căilor ferate. Deputata a condamnat ferm neglijența cronică a autorităților față de CFR și a cerut măsuri urgente pentru revitalizarea acestui sector crucial.

Mesajul deputatului Raisa Enachi este prezentat mai jos:

Stop neglijenţei faţă de situaţia CFR

„Calea ferată din România, unul dintre pilonii infrastructurii naţionale, se află într-o stare de degradare avansată.De-a lungul anilor, toate autorităţile responsabile au neglijat acest sector, ba chiar l-au jecmănit.În ultimii 30 de ani, sistemul feroviar românesc a fost abandonat treptat, industria de specialitate a fost privatizată, iar locomotivele şi vagoanele produse în România în perioada comunistă au devenit relicve din trecut, incapabile să facă faţă cerinţelor şi standardelor moderne.Reorganizările repetate prin care a trecut CFR-ul au devenit un eşec lamentabil, chiar şi reorganizarea din 1998 făcută sub presiunea Băncii Mondiale a creat mai multe companii separate, fără o coordonare eficientă şi fără o viziune integrată asupra dezvoltării infrastructurii feroviare. Prin urmare, acest haos administrativ a dus la o fragmentare a responsabilităţilor şi la o gestionare ineficientă a resurselor.

CFR Călători, care ar trebui să fie coloana vertebrală a transportului feroviar de pasageri, a fost, de fapt, victima neglijenţei crunte în ceea ce priveşte investiţiile. Situaţia CFR în ultimii 18 ani a devenit îngrozitoare, a fost achiziţionată o singură locomotivă nouă, iar din cele peste 1.100 de locomotive ale companiei, mai puţin de 40% mai sunt în stare de funcţionare acceptabilă. Vagoanele sunt şi ele într-o stare deplorabilă, multe dintre ele nefiind în condiţii de utilizare.Infrastructura feroviară a ţării este la fel de degradată ca şi echipamentele folosite. Șinele ruginite şi podurile vechi reprezintă pericole iminente pentru siguranţa pasagerilor, iar accidentele feroviare sunt doar o consecinţă a acestei neglijenţe.În ultimii ani, au fost anunţate proiecte de modernizare şi investiţii, însă acestea s-au dovedit a fi doar vorbe goale. Numărul kilometrilor de şine modernizate este infim în comparaţie cu necesarul real, iar achiziţia a doar 37 de garnituri noi este departe de a satisface cerinţele călătorilor.

Situaţia financiară a CFR Călători este disperată, din punct de vedere a vitezei de circulaţie a trenurilor, poziţia ocupată de ţara noastră este în a doua jumătate a clasamentului european, la egalitate cu Bulgaria şi în urma Ungariei. Pierderile înregistrate anual sunt astronomice, iar această situaţie este îngrijorătoare atât pentru angajaţi, cât şi pentru milioanele de călători care depind de acest serviciu vital.Este clar că sistemul feroviar românesc se află într-o criză profundă şi că este nevoie de o schimbare radicală. Solicit Guvernului şi ministrului Transporturilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru revitalizarea căilor ferate din România aşa cum se întâmplă în celelalte ţări ale Uniunii Europene (unde viteza de circulaţie a trenurilor este între 160 şi 200 km/oră, în timp ce în România abia se atinge 60 km/oră şi nu pe toate tronsoanele).Este timpul să punem capăt acestei neglijenţe criminale şi să ne asigurăm că infrastructura feroviară a ţării va fi la standarde europene.”

Aceste informații au fost furnizate de către: https://servicii-electronice.cdep.ro/#/home

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.