București, 20 iunie 2024 – RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a anunțat că, în primele șase luni de funcționare, a predat reciclatorilor 29.000 de tone de ambalaje SGR, echivalentul a 85% din cantitatea colectată de la consumatori. Dintre acestea, aproximativ 90% au fost trimise către operatori locali, respectând principiul bottle-to-bottle, care garantează că materialele reciclate sunt reutilizate în produse similare celor din care au provenit.
SGR este un proiect național cu un impact semnificativ asupra întregului lanț de colectare și reciclare, oferind trasabilitate și transparență pentru cantitățile colectate. În cele șase luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant, cu 152.000 de tone de ambalaje puse pe piață și 34.000 de tone colectate până la sfârșitul lunii mai. Peste 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul de colectare.
Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, a declarat: „RetuRO asigură nu doar întoarcerea materialelor în piață, ci și transparența circuitului acestora pe întregul lanț. Sistemul de Garanție-Returnare dezvoltă o infrastructură cuprinzătoare care susține eforturile de reciclare în România, integrând tehnologie de ultimă generație, planificare strategică și implicarea comunității. Rezultatele obținute în primele șase luni ne întăresc convingerea că vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România”.
RetuRO publică rapoarte preliminare și finale lunar, oferind detalii despre cantitățile de ambalaje predate spre reciclare și intrate în instalațiile de reciclare. Compania colaborează cu mari companii locale de reciclare, selectate pe baza capacităților de procesare, tehnologiilor disponibile, experienței și stabilității financiare. Materia primă secundară furnizată de RetuRO este de calitate superioară, eficientizând procesul de producție și consumul de energie al reciclatorilor.
Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ spre promovarea unei economii circulare în România, contribuind la un mediu mai curat și un viitor sustenabil. RetuRO, funcționând pe principiul not-for-profit, reinvestește eventualele profituri în dezvoltarea SGR, având ca acționari un consorțiu de trei organizații private și statul român, prin Ministerul Mediului.
RetuRO asigură transparența asupra cantităților de ambalaje puse pe piață și returnate, contribuind la dezvoltarea durabilă a României prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje și atingerea țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro/