LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 8 iulie: Bătălia de Poltava.

Pe 8 iulie 1709, în timpul Marelui Război al Nordului, a avut loc Bătălia de la Poltava, unde țarul Petru I al Rusiei a obținut o victorie crucială asupra regelui Carol al XII-lea al Suediei. Această bătălie a marcat începutul sfârșitului pentru Suedia ca putere europeană dominantă în zona nordică, Rusia lui Petru I consolidându-și poziția în regiune. În prealabil, Carol al XII-lea înregistrase succes în lupte împotriva Danemarcei și Rusiei în anul 1700, dar nu a reușit să aducă la capăt conflictul până la Bătălia de la Poltava, având nevoie de încă șase ani pentru a înfrânge toți adversarii, inclusiv regele Augustus al II-lea al Poloniei. Ulterior, coaliția împotriva sa, formată din Danemarca, Polonia și Rusia, a devenit mai puternică și a reluat atacurile asupra Suediei. În încercarea sa de a învinge definitiv această coaliție, Carol al XII-lea a inițiat o nouă campanie împotriva Rusiei, culminând cu Bătălia de la Poltava din 8 iulie 1709.

Bătălia a început în dimineața zilei, când trupele suedeze au atacat liniile rusești fortificate, reușind să captureze câteva dintre ele inițial. Cu toate acestea, progresul lor a fost stopat rapid de izolarea unui corp de armată suedez în redutele defensive rusești și de încercuirea imediată de către inamic. Generalul suedez Roos, înfruntând lipsuri severe de muniție și suferind pierderi grele, a fost nevoit să se predea forțelor rusești conduse de însuși țarul Petru I. În ciuda eforturilor lui Carol al XII-lea de a schimba soarta luptei, inclusiv cu implicarea cavaleriei sub comanda generalului Cruetz, forțele suedeze au fost în cele din urmă copleșite de numărul superior al rușilor. Înfrângerea decisivă l-a obligat pe Carol al XII-lea să ordone retragerea trupelor sale spre sud, dar a fost urmărit și capturat de cavaleria rusă trei zile mai târziu la Perevolocina.

Astfel, campania militară suedeză s-a încheiat cu un dezastru la Poltava, marcând începutul declinului Suediei ca putere majoră în nordul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.