Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică ce afectează modul în care organismul utilizează insulina. Este cel mai frecvent diagnosticat la adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă, deși poate apărea și la copii și adolescenți din cauza obezității infantile, conform WebMD.
Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută glucoza din sânge să pătrundă în celule pentru a fi folosită ca energie. În cazul diabetului de tip 2, celulele devin rezistente la insulină, iar pancreasul produce mai multă insulină pentru a compensa. În timp, pancreasul nu mai poate face față, ducând la creșterea glicemiei, ceea ce predispune la prediabet și diabet de tip 2, conform CDC.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și afecțiuni renale. Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ:
- Prediabet
- Excesul de greutate
- Vârsta de 45 de ani sau mai mult
- Istoric familial de diabet de tip 2
- Activitate fizică redusă
- Diabet gestațional în antecedente
- Boala ficatului gras non-alcoolic
Prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 2 se poate realiza prin schimbări dovedite ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, o dietă sănătoasă și activitate fizică regulată.
Semnele timpurii ale diabetului de tip 2 includ transpirații nocturne, furnicături în picioare, căderea părului de pe picioare, tulburări de vedere, greață, vărsături, sete excesivă și urinare frecventă. Aceste simptome apar din cauza fluctuațiilor glicemiei și pot fi semnale importante ale bolii, a explicat Dr. Marius Sava, specialist în somnologie și patologia somnului, în cadrul podcastului „Acasă la Măruță”.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.dcmedical.ro/