Deputata română Raisa Enachi a adus în prim-plan o amplă dezbatere publică printr-o postare pe rețelele de socializare în care a abordat subiectul procesului pierdut de Ursula von der Leyen privind transparența contractelor de vaccinuri COVID-19. În mesajul său, Enachi subliniază că, în plină pandemie, Comisia Europeană, sub conducerea lui von der Leyen, a semnat contracte cu mari furnizori de vaccinuri, precum AstraZeneca, Sanofi, GSK, Johnson & Johnson, BioNTech, Pfizer și Moderna, dar a ascuns părți esențiale din aceste contracte.
Pe 17 iulie, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat această practică a Comisiei Europene, argumentând că nu există dovezi că divulgarea acestor clauze ar afecta interesele comerciale ale companiilor farmaceutice. Decizia survine într-un moment crucial, cu doar puțin timp înainte ca viitorul politic al Ursulei von der Leyen să fie decis de membrii Parlamentului European.
Raisa Enachi se întreabă retoric cum este posibil ca Ursula von der Leyen să primească din nou votul de încredere, având în vedere lipsa de transparență în gestionarea contractelor în valoare de miliarde de euro pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID-19. De exemplu, România a achiziționat 90 de milioane de doze pentru o populație de sub 20 de milioane de oameni, dintre care mai puțin de jumătate au acceptat administrarea serului.
Deputata ridică, de asemenea, întrebări legate de viitoarele achiziții comune ale UE, nu doar în domeniul sănătății, ci și în cel al apărării, și se întreabă dacă acestea vor fi gestionate cu mai multă transparență, responsabilitate și corectitudine. Enachi pune sub semnul întrebării imparțialitatea Curții Europene de Justiție și sugerează că aceasta ar trebui să se concentreze pe aplicarea corectă a dreptului european, reflectând asupra opiniei cetățenilor UE în această privință.