Soluția pentru cei care suferă de diabet tip 2: Un nou tip de orez cu indice glicemic scăzut și mai multe proteine

O nouă varietate de orez ar putea ajuta la combaterea diabetului de tip 2. Cercetătorii din Filipine dezvoltă cereale cu indice glicemic scăzut și conținut ridicat de proteine. Aceasta ar putea avea un impact semnificativ, mai ales în Asia și Africa, conform The Guardian.

Peste 537 de milioane de adulți trăiesc cu diabet. Numărul acestora ar putea ajunge la 783 de milioane până în 2045. Excesul de greutate, genetica și lipsa exercițiului contribuie la această boală cronică. Diabetul de tip 2 apare când pancreasul nu produce suficientă insulină. Astfel, glucoza se acumulează în sânge și celulele devin rezistente la insulină.

Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional, afirmă că prevalența globală a diabetului crește alarmant. În țările cu venituri mari, această problemă există de câteva decenii. Însă, creșteri rapide sunt observate și în țările cu venituri mici și medii. Peste 60% din persoanele cu diabet trăiesc în Asia. De asemenea, peste 90% din orezul mondial este produs în regiunea Asia-Pacific.

Orezul alb are un indice glicemic ridicat. Acest lucru poate provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Cercetările arată o legătură între consumul mare de orez și bolile netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Cercetătorii de la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) au făcut progrese în acest domeniu. Aceștia au colaborat cu universități de prestigiu pentru a identifica genele și markerii ce favorizează un indice glicemic mai scăzut. Prin analiza a 380 de mostre de semințe, ei au creat opțiuni de orez mai sănătoase.

Dr. Nese Sreenivasulu, om de știință principal la IRRI, consideră că aceste cereale ar putea reduce incidența diabetului. Orezul ar putea deveni o dietă sănătoasă și pentru cei prediabetici. India și Filipine vor începe cultivarea noilor soiuri de orez. Acestea sunt esențiale pentru combaterea sărăciei și foametei.

În 2021, IRRI a dezvoltat orezul auriu, destinat să atenueze deficiențele de vitamina A. Totuși, Lindsey Smith Taillie avertizează că băuturile dulci sunt principala problemă. „Orezul nu este cauza principală a diabetului de tip 2”, spune ea.

Taillie sugerează că țările ar trebui să impună taxe pe băuturile îndulcite și alimentele ultraprocesate. De asemenea, este important să existe etichete de avertizare mai clare pe ambalaje. „Avem nevoie de politici cuprinzătoare pentru a asigura accesul la alimente sănătoase pentru toți”, a concluzionat ea.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.