Extinderea mecanismului CBAM la bunurile de consum importate

Comisia Europeană analizează extinderea mecanismului CBAM la produsele din aval. Acesta este mecanismul de taxare a carbonului la granițele UE. Măsura ar putea preveni mutarea producției din UE în țări cu politici climatice mai relaxate. De asemenea, clienții finali din UE nu ar favoriza produse de import mai ieftine fără o taxă pe carbon.

Perioada de tranziție și implementarea mecanismului

Perioada de tranziție a mecanismului CBAM a început acum un an. Importatorii și producătorii de materii prime și produse sunt obligați să îndeplinească cerințele impuse. Regulamentele CBAM nu sunt complete și UE continuă extinderea domeniului de aplicare. Mecanismul CBAM este o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru produse importate în UE. Printre acestea se numără ciment, fier, oțel, aluminiu, îngrășăminte, hidrogen și electricitate. Scopul este protejarea economiei UE de importuri din țări terțe cu reguli mai puțin stricte de taxare a emisiilor.

Posibila extindere a CBAM la produsele fabricate din materii prime taxate

Comisia Europeană efectuează acum un studiu privind extinderea CBAM la produse „din aval”. Aceasta se referă la bunurile fabricate din materiile prime incluse deja în mecanismul CBAM. Studiul analizează prevenirea „carbon leakage” – fenomenul prin care firmele își mută producția în țări fără taxe pe carbon. Acest lucru ar permite accesul la materii prime cu emisii mari de carbon, dar fără taxe locale. De asemenea, consumatorii finali ar putea prefera produse mai ieftine din import, neafectate de taxa pe carbon.

Impactul sistemului CBAM pe termen lung

Mecanismul CBAM va deveni tot mai complex odată cu evoluția sistemului de comercializare a certificatelor de emisii din UE (EU-ETS). CBAM stabilește un preț corect pentru CO2 emis în timpul producției de bunuri cu emisii mari de carbon. Măsura încurajează producția mai curată în țările terțe. Materiile prime cu un preț echivalent al carbonului în țara lor de origine ar fi exceptate. În caz contrar, taxa ar acoperi diferența față de costul certificatelor de carbon din EU-ETS.

Implementarea treptată a mecanismului CBAM

Sistemul CBAM va fi introdus treptat începând cu 1 ianuarie 2026. Până atunci, companiile și țările afectate trebuie să măsoare, verifice și raporteze conținutul de CO2. O implementare completă a mecanismului ar putea avea loc până în 2034.

Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.