Descifrarea secretului „Fetei cu cercel de perlă”

Cercetătorii au descoperit un fenomen neurologic asociat cu tabloul „Fata cu cercel de perlă” al lui Johannes Vermeer. Studiile au fost realizate în muzeul Mauritshuis din Haga, unde se află această lucrare. În cadrul cercetării, s-a măsurat activitatea creierului vizitatorilor care priveau această pictură și alte lucrări din muzeu.

Studiul a arătat că privitorii intră într-o „buclă de atenție susținută”, atrăgându-le atenția. Privirea lor este atrasă de ochii tinerei din tablou, urmează gura și perlă, și apoi revine la ochi. Această buclă face ca vizionarea să dureze mai mult decât la alte picturi.

Martin De Munnik, cercetător în neurologie, a explicat că privitorii sunt forțați să rămână atenți. Măsurând activitatea cerebrală, cercetătorii au observat o stimulare puternică a precuneusului, zona creierului legată de conștiință și identitate.

Un studiu revoluționar

Acesta este primul studiu care utilizează tehnologia EEG și RMN pentru a măsura reacțiile neurologice față de opere de artă. Cercetătorii au comparat răspunsul creierului atunci când privitorul viziona tabloul original și o copie a acestuia. Au descoperit că emoțiile resimțite în fața originalului erau de zece ori mai intense decât în fața unui poster.

Pentru studiu, participanții au purtat senzori oculari și electrozi pentru a urmări activitatea cerebrală. Martine Gosselink, directoarea muzeului Mauritshuis, a declarat că aceste descoperiri subliniază importanța vizitelor la muzeu.

Importanța artei originale

„Creierul nu minte”, a spus Gosselink, subliniind că opera de artă originală creează o legătură mai profundă cu privitorul. Vermeer folosește detalii clare pentru a atrage atenția asupra unui punct precis, iar „Fata cu cercel de perlă” are trei puncte de focalizare: ochii, gura și perlă.

Acest detaliu o face diferită de alte lucrări ale lui Vermeer, în care privitorii văd persoane care lucrează sau scriu. Studiul ar putea fi extins la alte picturi celebre, cum ar fi „Gioconda” lui Leonardo da Vinci.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.