Persoanele Fizice Autorizate trebuie să depună SAF-T din 2025? Ce trebuie să știi

Recent, pe rețelele de socializare, s-a discutat dacă persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să depună SAF-T din 2025. HotNews.ro l-a întrebat pe Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, despre acest subiect.

Dan Manolescu a explicat că PFA-urile folosesc contabilitatea în partidă simplă. Sistemul SAF-T este bazat pe contabilitatea în partidă dublă. De aceea, el nu crede că va fi extins pentru PFA-uri în viitorul apropiat.

Potrivit acestuia, cei care folosesc contabilitate în partidă dublă ar putea fi afectați. Aceasta va fi clarificată în perioada următoare.

Manolescu a adăugat că, în prezent, sistemul pentru contabilitatea în partidă simplă nu va permite aplicarea SAF-T.

Contabilitatea în partidă simplă se bazează pe declarații pe propria răspundere.

Începând din 2025, toate firmele mici vor trebui să depună o declarație la ANAF. Aceasta va fi complexă și va necesita software specializat. Este vorba despre SAF-T, cunoscută și ca Declarația 406.

Dan Manolescu a menționat că a existat o perioadă de grație pentru contribuabilii mari și mijlocii. Ministerul de Finanțe a anunțat că nu va amâna extinderea SAF-T pentru toți contribuabilii din România, inclusiv pentru firme mici.

Astfel, este important ca toate firmele să se pregătească cu software-ul necesar. SAF-T nu poate fi completat manual.

Conform lui Manolescu, declarația este complexă și nu poate fi generată fără un software pregătit.

Firmele trebuie să se asigure că sistemele lor informatice pot genera astfel de declarații.

Majoritatea softurilor contabile au fost deja adaptate la aceste cerințe. Deși există unele aspecte de corectat, majoritatea firmelor sunt pregătite pentru tranziție.

La nivelul firmelor mici, complexitatea nu este foarte mare. Volumul declarațiilor nu este atât de extins, ceea ce reduce problemele tehnice.

Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.