Specia de șacali fără prădător natural din Delta Dunării scapă de sub controlul autorităților
Zeci de vânători au început o acțiune de vânătoare a șacalilor în Delta Dunării. Aceștia sunt supravegheați de inspectorii rezervației biosferei. Vânătoarea are loc în pădurile din jurul localităților. Autoritățile au aprobat vânarea a 350 de șacali, conform unui ordin de minister.
La marginea localității Ilgani, vânătoarea a fost autorizată de Administrația Rezervației Biosferei. Zeci de trăgători așteaptă gonacii care să aducă șacalii. După o oră de așteptare în pădure, se aud primele focuri de armă. Un localnic spune că șacalii sunt foarte mari și reprezintă o specie invazivă, care provoacă daune mari.
În zona Ilgani, șacalii au ucis deja peste 80 de viței și animale gestante. Multe persoane au sesizat autoritățile despre pagubele cauzate de aceștia. Ministerul Mediului a aprobat eliminarea a sute de șacali în acest sezon de vânătoare.
Impactul speciei de șacal în Delta Dunării
Specialiștii estimează că în Delta Dunării sunt peste 3.000 de șacali. Specia a fost observată pentru prima dată în România în anii ’80. În multe zone, șacalii s-au înmulțit rapid, deoarece nu au prădători naturali. Singurul prădător care le amenință viața este lupul.
Șacalul vânează animale mici, precum șoareci, iepuri și păsări. De asemenea, acesta distruge cuiburile din stufăriș, cauzând pagube mari ecosistemului local.