Promisiunile candidaților la prezidențiale: economiștii avertizează asupra riscurilor economice

Deși președintele nu decide asupra salariilor, pensiilor sau taxelor, candidații fac promisiuni mari. Economiștii subliniază că acestea sunt doar promisiuni de campanie. Deciziile importante sunt în responsabilitatea Parlamentului și Guvernului.

Unii candidați promit creșterea salariului minim și a pensiilor. De exemplu, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au vorbit despre aceste creșteri. Totuși, economiștii spun că aceste creșteri nu depind de politicieni. Există reguli clare în legislație care reglementează aceste majorări.

Reguli legale privind salariile și pensiile

Adrian Codirlașu, președintele Asociației Analiștilor Financiari, explică: „Legea europeană leagă salariul minim de economie.” Creșterea salariului minim este acum o procedură aproape automată, în funcție de parametrii economici. La fel, legea pensiilor prevede ajustarea anuală cu inflația.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie, avertizează: „Promisiunile electorale sunt generoase, dar creșterea veniturilor crește deficitul și inflația.” El adaugă că pentru a crește veniturile, sunt necesare majorarea taxelor. Reducerea cheltuielilor presupune diminuarea numărului de salariați sau a salariilor.

Promisiuni nerealiste

Candidatul AUR, George Simion, promite construirea unui milion de locuințe la prețuri foarte mici. Christian Năsulea, profesor de economie mondială, consideră că planul său este nerealist. „Promisiunile de case de 35.000 de euro sunt nonsens,” spune el.

Măsuri fiscale și economice

În ciuda promisiunilor de reducere a taxelor, economiștii prevăd creșterea fiscalității. Adrian Codirlașu spune că în 2025 vor fi majorate TVA-ul și alte taxe. Printre acestea ar putea fi taxa pe proprietate și pe salarii.

Christian Năsulea subliniază necesitatea reducerii cheltuielilor statului pentru a evita măsuri economice negative. El susține menținerea cotei unice și evitarea creșterii TVA-ului.

Provocările viitorului Guvern

Candidații la prezidențiale promit disciplină bugetară și reducerea risipei. Aceste măsuri sunt necesare pentru a evita sancțiuni din partea Uniunii Europene. Viitorul Guvern va trebui să ia măsuri nepopulare pentru a îmbunătăți economia.

Partidele au propus deja posibilii premieri. PSD, PNL și USR l-au nominalizat pe Ilie Bolojan, iar AUR pe Marius Lulea. George Simion l-a menționat pe Cătălin Drulă, iar Mircea Geoană nu a făcut nicio propunere.

Președintele desemnează premierul după consultări politice, iar Guvernul poate fi format doar cu un vot favorabil în Parlament.

Știrile Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.