CSAT: Bugetul pentru apărare majorat, sprijin pentru Ucraina și navă nouă pentru Marină
România, alături de partenerii europeni, trebuie să își asume un rol mai mare în menținerea păcii. CSAT a decis creșterea etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare. Vineri, la Palatul Cotroceni, a avut loc ședința CSAT, condusă de președintele interimar Ilie Bolojan.
Evoluția războiului din Ucraina
În cadrul ședinței, s-au analizat evoluțiile războiului din Ucraina. S-a pus accent pe situația de pe teren și pe perspectivele negocierilor pentru pace.
România va continua să sprijine Ucraina
„România salută rezultatele negocierilor recente de la Riad privind încetarea focului. Apreciem eforturile SUA ca un prim pas spre un acord de pace”, se arată în comunicat. Obiectivul este o pace justă și durabilă, astfel încât Ucraina să înceapă reconstrucția. România are cea mai lungă graniță cu Ucraina și este direct interesată de pace.
„Dorim ca Ucraina să urmeze parcursul european stabilit de UE. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua”, anunță Administrația Prezidențială.
Încetarea focului și acordul de pace
Poziția României este că încetarea focului trebuie urmată de un acord solid. Acesta trebuie să ofere garanții de securitate și să descurajeze viitoarele agresiuni. Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces. Negocierile de pace nu pot avea loc fără Ucraina și Europa.
Ilie Bolojan a prezentat rezultatele discuțiilor de la Summitul de la Paris. „Toți liderii prezenți au reafirmat sprijinul financiar și militar pentru Ucraina. Soluția negociată trebuie să conducă la o pace durabilă”, arată comunicatul.

România urmărește atent discuțiile despre armistițiu și siguranța navigației la Marea Neagră. Va contribui la monitorizare prin infrastructura și capabilitățile sale. Impactul asupra Republicii Moldova a fost, de asemenea, analizat.
Investiții în apărare
CSAT a discutat măsurile necesare pentru gestionarea situației regionale. S-a decis creșterea etapizată a cheltuielilor pentru apărare, fără dezechilibre bugetare.
„Trebuie să ne asumăm, alături de partenerii europeni, un rol mai important în apărare. Este necesară o creștere etapizată a bugetului pentru apărare”, se arată în comunicat. NATO rămâne o prioritate, mai ales pentru consolidarea Flancului Estic.
Forțele Navale Române vor primi o navă nouă
CSAT a aprobat dotarea Forțelor Navale Române cu o corvetă ușoară. Aceasta va putea executa rapid multiple misiuni. Ministerul Apărării Naționale va începe demersurile necesare achiziției.
„Dotarea cu această navă va îmbunătăți semnificativ flota existentă. Este parte din programele de modernizare și înzestrare ale Armatei Române”, precizează Administrația Prezidențială. România își va consolida capacitatea de apărare și va combate eficient amenințările.
CSAT a analizat și aprobat rapoartele privind activitatea instituțiilor de securitate. Au fost discutate obiectivele pentru 2025 și execuția bugetară din 2024. Consiliul a evaluat și raportul său anual, care va fi trimis Parlamentului.