Cele mai bune roșii din România: Chihlimbar, creație buzoiană
Roșiile clasice roșii au fost depășite la gust de soiurile portocalii și verzi. Participanții la degustarea organizată de Stațiunea Legumicolă din Buzău, la începutul lunii august, au stabilit acest lucru.
Degustarea și verdictul participanților
La eveniment, participanții au gustat peste 20 de sortimente de tomate de diverse mărimi și culori. Cele mai apreciate roșii mari au fost cele portocalii, iar la categoria cherry, preferatele au fost tomatele verzi. Soiul portocaliu câștigător se numește Chihlimbar și este creația cercetătorilor din Buzău. Verdictul s-a bazat pe notele pentru gust, aciditate și formă.
Soiul Chihlimbar
Cercetătorii au anunțat că Chihlimbar a cucerit inimile prin culoarea portocalie caldă și gustul dulce. Este un soi de vară-toamnă, cu maturitate grupa 03, destinat cultivării în câmp. Se poate consuma proaspăt sau industrializat. Planta are aspect de tufă viguroasă cu 6-8 lăstari principali. Fructele sunt mari, portocalii, rotunde, având peste 200 g. Producția pe plantă depășește 2,5 kg, iar la hectar poate ajunge la 45-60 tone.

Categoria roșii cherry
La roșiile cherry, surpriza a venit de la o linie de tomate verzi, încă în testare. Pe locurile următoare s-au clasat Flaviola, cunoscute drept „bomboanele copilăriei” datorită gustului dulce, și tomatele negre.
Clasamentul și soiurile anterioare
În ediția precedentă, soiul Andrada a fost câștigător, dar anul acesta a ocupat locul 4. Primele locuri au revenit soiului Chihlimbar, Florina și unei linii de tomate roz. Florina 44, o roșie de câmp cu pulpă fermă și gust de vară, s-a remarcat puternic. Linia roz, în formă de inimă, este încă în fază de testare.
Disponibilitatea semințelor
Cercetătorii au anunțat că semințele și răsadurile soiurilor premiate pot fi achiziționate direct de la Stațiunea de la Buzău. Acestea sunt disponibile inclusiv prin livrare prin curier, în toată țara.