Județul Galați nu mai transportă gunoiul în Vaslui

Până pe 10 aprilie 2025, aproximativ 3.100 tone de deșeuri din 59 de localități din Galați erau transportate lunar în Vaslui. Acestea ajungeau la depozitul de deșeuri de la Roșiești. De la această dată, Vasluiul va avea un depozit propriu, la Valea Mărului. Acesta include și o stație de sortare.

În iulie 2024, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, anunța o situație dificilă privind gestionarea deșeurilor. Fotea a cerut prelungirea contractelor cu operatorii din Galați, care foloseau depozitul de la Roșiești. Astfel, până în aprilie 2025, 3.100 tone de deșeuri vor fi încă depozitate în Vaslui.

De la acea dată, depozitul de la Valea Mărului va fi funcțional. Aceasta este o investiție de 84.733.008 lei. Costel Fotea a subliniat importanța protecției mediului, afirmând că depozitul va include sisteme de protecție avansate. Stația de sortare va contribui și ea la un mediu mai curat.

Autospecialele din Galați nu vor mai transporta deșeurile la Roșiești. Acestea vor putea să le ducă direct la noul depozit de la Valea Mărului. Acest lucru vine după închiderea gropii de gunoi de la Rateș (Tecuci).

Noul depozit de la Valea Mărului

Depozitul de la Valea Mărului are o suprafață de 15 hectare și o capacitate de 1.000.000 metri cubi. El va deservi întreg județul Galați pentru următorii 30 de ani. Depozitul este proiectat să primească diverse tipuri de deșeuri, inclusiv din construcții.

Pentru protecția mediului, depozitul dispune de un sistem performant de etanșare. Acesta include straturi de argilă compactată, geomembrană și geotextil. De asemenea, există un sistem de captare și ardere controlată a gazelor.

Stația de sortare

Stația de sortare de la Valea Mărului va avea o capacitate de 18.000 tone/an. Ea va prelucra deșeurile din județul Galați, cu excepția municipiului Galați. Tehnologia folosită include benzi de sortare automatizate și presă de balotare.

Depozitul de la Roșiești

Centrul de Management al Deșeurilor de la Roșiești a fost finanțat cu aproape 50 milioane de euro din fonduri europene. Este unul dintre cele mai mari depozite din regiunea de Nord-Est a României. Depozitul include două celule de depozitare și o linie de sortare.

Prima celulă are o întindere de 10 hectare și o capacitate de 1,3 milioane tone. Aceasta va funcționa până în 2030. A doua celulă va fi operabilă între 2030 și 2042. Depozitul mai include și o linie de tratare a levigatului.


Monitorul de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.