Interdicție pentru Ion Ceban

Ministerul de Externe a anunțat că, din motive de siguranță națională, Ion Ceban nu poate intra în România. Măsura vizează și alți doi cetățeni moldoveni. Interdicția se aplică întregului spațiu Schengen pentru o perioadă de cinci ani. Decizia aparține instituțiilor competente din România și se bazează pe reglementările actuale.

Confuzie privind sursa deciziei

Inițial, autoritățile au negat că România ar fi impus interdicția. Surse G4Media susțin că interdicția este la nivel european. Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat o decizie proprie împotriva lui Ceban. Informațiile au fost confirmate de surse oficiale pentru Ziarul de Gardă. Ceban nu a oferit o reacție oficială până la publicare.

Cariera politică a lui Ceban

Ion Ceban a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. În 2011, a devenit deputat și lider al protestelor anti-UE. A trecut ulterior la Partidul Socialiștilor, devenind responsabil cu ideologia. A susținut apropierea de Rusia și Uniunea Vamală. A participat la proteste și referendumuri pro-ruse.

Ascensiunea în administrația locală

În 2014, Ceban a fost reales deputat, dar în 2015 a trecut în Consiliul Municipal Chișinău. A fost ales primar al Chișinăului în 2019, funcție pe care a păstrat-o și după 2023. După alegerea ca primar, a lansat Mișcarea Alternativă Națională, declarându-se o alternativă la guvernare.

Schimbarea de retorică

În al doilea mandat, Ceban a adoptat o retorică pro-europeană. Totuși, SUA l-au inclus pe lista entităților influențate de Rusia. Un raport american din 2022 îl leagă de agentul FSB Iurii Gudilin. MAN ar fi fost susținută de Rusia pentru a influența politica din Moldova.

G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.