România împrumută 920 milioane de dolari de la SUA pentru industria de apărare

România va accesa un împrumut de 920 milioane de dolari de la SUA. Ministerul Apărării Naționale și Romarm vor gestiona aceste fonduri. Împrumutul va avea o dobândă avantajoasă. Banii vor fi folosiți pentru a întări industria națională de apărare. Scopul este asigurarea capabilităților militare pentru România. Proiectul de hotărâre este pregătit de Ministerul Finanțelor.

Acordul de împrumut trebuie semnat până la sfârșitul lunii septembrie. Acesta este rezultatul discuțiilor cu partenerii din SUA. Semnarea trebuie să aibă loc înainte de 30 septembrie 2024. Perioada de accesare a FMF se încheie la sfârșitul anului fiscal în SUA.

Detalii despre împrumut și utilizarea fondurilor

Proiectul de hotărâre propune aprobarea acordului de împrumut de 920 milioane de dolari. Acordul va fi semnat între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite. Finanțatorul este Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării. Tragerile din împrumut vor fi efectuate de MApN și Ministerul Economiei.

MApN va putea accesa până la 700 milioane de dolari. Ministerul Economiei va putea utiliza 220 milioane de dolari pentru ROMARM. Fondurile vor fi gestionate printr-un cont deschis la Federal Reserve Bank of New York. Subîmprumutul pentru ROMARM va fi garantat de bunuri imobile.

Evaluarea capacității de rambursare se va face de EXIM Banca Românească. Dacă fondurile necesare pentru ROMARM sunt mai mici de 220 milioane de dolari, suma se va ajusta. Diferența va fi alocată MApN, care va avea o sumă majorată. Împrumutul va avea o perioadă de rambursare de 12 ani. De asemenea, va exista o perioadă de grație de un an pentru prima tragere.

Profit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.